Magyar konyha

Az étel arra van, hogy jókedvűek legyünk tőle. / Virginia Macgregor /

erdely___a_tordai_hasadek_525728_91041.jpg

 

 

Gyergyói leves

 

Hozzávalók: 50 dkg friss vagy füstölt sertéshús, 2 sárgarépa, 2 evőkanál rizs, 12 szem aszalt szilva, 1 evőkanál cukor, fél citrom leve, só, bors, tejföl, liszt, zsiradék, pirospaprika

A friss vagy füstölt sertéshúst hideg vízben felteszünk  és lassú tűzön főzzük. Zsírban megpároljuk a 2 szál apróra vágott sárgarépát, és amikor a hús puhára főtt hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, 2 evőkanál rizst főzünk bele. Piros rántással feleresztjük, citromlével és egy kanál cukorral ízesítjük. Mielőtt levesszük, 12 szem aszalt szilvát teszünk bele és még egyszer felfőzzük.



Agyas leves háromszékiesen

 

Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1.5 l káposztalé, 50 dkg káposzta, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg disznóhús, 30 dkg sertésvelő vagy borjúvelő, babérlevél, 5 dkg liszt, 5 dkg rizs, paprika, só, bors ,zsiradék

Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, majd a káposztával együtt főni tesszük. Mikor felforrt, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst és a babérlevelet. Egy fej hagymát finomra vágunk, és a fövő léhez adjuk. Ha a hús megpuhult, beletesszük a velőt, és egy liter léhez számítva adunk bele egy kanál rizst. Kevés rántást keverünk hozzá, melybe paprikát és borsot tettünk. Lassan főzzük még egy ideig, hogy a rizs szét ne főjön. Tálalás előtt kivesszük a babérlevelet, Tejföllel ízesítjük.



Szász sülthúsleves

 

Hozzávalók: 50 dkg marhahúsleves, 50 dkg disznóhús, 5 dkg szalonna,2-3 fej hagyma, 1-2 babérlevél, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, só, bors, ecet

Az apróra vágott szalonnát egy lábasban üvegesre sütjük. Beletesszük a kockára vágott marhahúst és egy negyedóra múlva a disznóhúst is. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk, majd lepirítjuk. Folytonos kavarás mellett megszórjuk 3 kanál liszttel, miután az egész barnás színt kapott, feltöltjük kb. 2 l forró vízzel. Beletesszük a babérlevelet, s ízlés szerint savanyítjuk. Amikor jól átfőtt, 2 kanál tejfölt adunk hozzá, megbuggyantjuk és forrón tálaljuk



Tárkonyos csirke

 

Hozzávalók: 1,5 kg csirke, 1 evőkanál libazsír, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 zöldpaprika, 1 dl tejföl

Egy evőkanál libazsírt megforrósítunk és egy vékonyra szeletelt hagymát, meg egy karikára vágott sárgarépát, fehérrépát s a zöldpaprikát kissé megpirítunk benne. Mikor a hagyma már üveges, de még nem piros, beleadjuk a feldarabolt a feldarabolt csirkét, és tovább pirítjuk. Majd aláöntünk 2 dl fehérbort, hozzáadjuk a megvagdalt tárkonyt, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. A csirkét kivesszük és a levébe 1 dl tejfölt keverünk, felforraljuk, majd a csirkére szűrjük. A főtt zöldségeket adjuk hozzá köretként.



Birkasült majoránnás mártással

 

Hozzávalók: 1 kg birkahús, 2 evőkanál zsír, 1 kis fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 evőkanál liszt, só, bors, majoránna, 1 petrezselyem, negyed csésze húsleves

A megmosott és fölszeletelt húst leforrázzuk és utána még több vízben átmossuk majd az apróra vágott zöldséggel együtt megsózva, zsiradékban puhára pároljuk. A húslevesből, ha szükséges hozzáöntünk. A húst kiemeljük egy tányérra, a megmaradt zsírral és liszttel barna rántást készítünk. Kevés vízzel vagy húslével felengedjük. Utána sózzuk, majoránnával ízesítjük.2-3perc múlva a húst visszatesszük a lábasba, és rövid ideig együtt főzzük. Főtt burgonyával körítjük.



Vadkacsa finommártással

 

Hozzávalók: 1 vadkacsa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, sárgarépa, zeller, fehérrépa, bazsalikom, 1 pohár vörösbor, 1 csésze húsleves, 1 babérlevél, szegfűszeg, só, bors, 2 dl tejföl, csipetnyi mustár, 1 kávéskanál ecet, 1 evőkanál liszt

A vadkacsát jól megtisztítjuk és megmossuk, majd egy lábasba tesszük és kevés vajat alátéve, forró sütőben megszínezzük. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a bort és a húslevest, megecetezzük, mellé teszünk egy szegfűszeggel, megtűzdelt vöröshagymát, néhány babérlevelet, bazsalikomot és majdnem puhára pároljuk. Mikor kész, kivesszük a babérlevelet és a bazsalikomot. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, a morzsát megpirítjuk benne. Ehhez csipetnyi mustárt adunk, majd összekeverjük a finomra vágott zöldséggel, tejfellel és meglobbantjuk. Ezt a mártást hozzáöntjük a kacsához és még 10 percig együtt pároljuk. A vöröshagymát és a babérlevelet tálalás előtt eltávolítjuk.



Darált borjúcomb libamájjal

 

1 kg borjúcomb, 2 kifli, 2 dl tej, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, 1 tojás, 1 tojássárgája, kevés só, bors, majoránna, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 evőkanál morzsa, 60-70 dkg libamáj, 40 dkg gomba 10 dkg vaj, 4 dl tejföl

A húst megdaráljuk a tejbe áztatott és kissé kinyomkodott kiflivel együtt. A zsíron rózsaszínűre pirítunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, és a húshoz keverjük. Beleteszünk egy egész tojást, egynek a sárgáját, 5 dkg vajat, sót, borsot, kevés finomra vágott majoránnát és petrezselyem zöldet. Mindezt kézzel jól összekeverjük és két részre osztva, ellapítjuk. A máj szárnyát középen hosszába elvágjuk. A megfelezett májakat a darált húsra tesszük, hosszúkás cipóvá göngyöljük, morzsán megforgatjuk és kivajazott kis tepsibe, tesszük. Meghintjük kevés borssal, tejföllel és 5 dkg vajjal. Forró sütőben egy óra hosszat sütjük, levével többször öntözgetve. Közben vajon a szeletekre vágott gombát megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A megsült májas cipókat tálra tesszük és a sütőlevével elkevert pirított gombával együtt tálaljuk.



Hargitai töltött kelkáposzta

 

Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertéskaraj, 10 dkg zsír, 2 kis fej hagyma, 30 dkg kövéres sertéshús, 20 dkg kolbász, 1 kg kelkáposzta, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg savanyú káposzta, 3 csésze húsleves, só, 1 csokor kapor, csipet őrölt köménymag

Süssük meg a kiklopfolt karajt egy evőkanál zsírban, mindkét oldalát pirosra. Vágjunk össze egy kis hagymát, süssük pár percig, aztán adjunk hozzá 30 dkg átdarált sertéshúst és süssük további 5 percig, gyakran kevergetve. Vágjunk fel 20 dkg füstölt kolbászt nagyon vékony szeletekre, és hozzákeverve még pár percig hagyjuk a tűzön.

Fejtsünk le a káposztáról egy tucat nagy levelet és forrázzuk le. Terítsünk el a karajokon bőven a darált kolbászos húsból, majd csomagoljuk be egy- két káposztalevélbe és kössük össze zsineggel. Süssünk egy kis hagymát az apró kockákra vágott sülő szalonnában. Adjuk hozzá a savanyú káposztát és forgassuk jól össze. A káposzta felét terítsük el egy kizsírozott tepsiben. Rakjuk reá a kelkáposzta-batyukat és takarjuk be a maradék káposztával. Öntsünk reá 2-3 csésze húslevest és tartsuk sütőben, míg a káposzta kellően átpuhul. Mikor kész, vegyük ki a batyuzott karajokat és tartsuk melegen. Keverjünk össze 2 csésze kapros tejfölt a liszttel, tegyük a savanyú káposztába, sózzuk ízlés szerint, szórjuk meg köménymaggal és vágott kaporral, és még 5 percre toljuk vissza a sütőbe. Tálaláskor a batyukról óvatosan fejtsük le gúzst és a forró kapros káposztával együtt adjuk fel

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 13
Heti: 121
Havi: 332
Össz.: 104 675

Látogatottság növelés
Oldal: Erdélyi konyha
Magyar konyha - © 2008 - 2024 - angyalsuzy.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »