Galambpörkölt
Hozzávalók: 6 db galamb, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, pirospaprika, só, bors, olaj vagy zsír.
A hagymát apró kockákra vágjuk, és megpároljuk. A galambokat félbevágjuk, és rátesszük. A hagymát a hússal tovább pároljuk, megszórjuk pirospaprikával, sóval, és felöntjük vízzel, hogy félig ellepje. Beletesszük a borsot, és puhára főzzük. Pici liszttel - vagy kukoricakeményítővel - megszórva besűríthetjük, de mindenképpen zsírjáig párologtassuk el a levét.
Vegyes pörkölt
Hozzávalók: 2 nyelv, 2 sertésszív, 1 evőkanál pirospaprika (aki szereti, tehet bele csípős paprikát is), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika és paradicsom (vagy mirelit, esetleg konzervlecsó), 3 evőkanál olaj vagy zsír, 2 dl vörös bor (száraz), ízlés szerint só.
A szívet megtisztítjuk az inas, eres részektől, majd a nyelvvel együtt megmossuk, és sós vízben, kuktában puhára főzzük. Levétől leszűrjük, a nyelvről a bőrt lehúzzuk, és a szívvel együtt felszeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felszeleteljük. A paradicsomot lehéjazzuk, és karikákra vágjuk. A felforrósított olajon a vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk, meghintjük a pirospaprikával, rádobjuk a főtt húsokat és a zöldpaprikát. Állandó keverés közben erős tűzön hirtelen megpirítjuk, és aláöntjük a bort. Végül hozzátesszük a karikákra vágott paradicsomot, és fedő alatt alaposan összeforraljuk.
Salátával és galuskával tálalhatjuk.
Velős-gombás pacalpörkölt
Hozzávalók: 1 kg előfőzött pacal, 20 dkg szeletelt gomba, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só, 20 dkg sertésvelő
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a gombát, a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön puhára párolom. Mikor szinte teljesen megpuhult, beleteszem a hártyáitól megtisztított velőt és még kb. 10 percet főzöm. Puha kenyérrel tálalom.
Velős pacalpörkölt
Hozzávalók: 1 kg előfőzött pacal, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só, 20 dkg sertésvelő
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön puhára párolom. Mikor szinte teljesen megpuhult, beleteszem a hártyáitól megtisztított velőt és még kb. 10 percet főzöm. Puha kenyérrel tálalom.
Juhászpörkölt
Hozzávalók: 50 dkg birkahús, 50 dkg fehérkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 csapott ek. pirospaprika, só, késhegynyi törött bors.
Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, majd a zsírján megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával, beletesszük a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön majdnem puhára pároljuk. Ekkor beletesszük a csíkokra vágott káposztát. Fedő alatt teljesen puhára pároljuk. Ezután a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.
Borjúpörkölt
Hozzávalók: 1 kg kockára vágott borjúhús, 1 fej hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, pirospaprika, csipet köménymag, ízlés szerint kevés Worchester mártás.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darabokra vágott paprikát, paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a húst, Megforgatjuk az olajban, majd néhány percnyi kevergetés után felengedjük egy fél pohár vízzel. Fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk. Vigyázzunk, mindig legyen elegendő víz alatta. Galuskával, rizzsel, résztelt krumplival vagy tarhonyával tálaljuk.
Szűzérmék erdei gombapörkölttel, kapros-juhtúrós galuskával
Hozzávalók: 60 dkg szűzérme, 85 dkg vegyes erdei gomba, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1/4 kg juhtúró, 1 csomó kapor, só, bors, pirospaprika, 4 adag galuska
Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, egyenletes darabokra fölvágjuk. Az olajban a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával, és gyors kevergetés mellett, kevés vízzel fölöntjük, majd zsírjára pirítjuk. Ráhelyezzük az összevágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Lecsót keverünk hozzá, és készre főzzük. A szűzhúsról letisztítjuk a borítóhártyáját, fölszeleteljük, klopfoljuk, fűszerezzük, a szélét bevagdaljuk, és olajban kisütjük. A megszokott módon galuskát készítünk, kifőzzük, és az áttört túróval, valamint a finomra vágott kaporral összekeverjük. Serpenyőben átforgatva összemelegítjük, és tálaljuk.
Zöldséges pörkölt zöld mártással
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhafelsál, 2 csirkemell, l marhahúsleves-kocka, 0.5 dl Sherry (el is maradhat), 1 csomó petrezselyem, 1 babérlevél, néhány szem feketebors, 3 nagyobb sárgarépa, 1 fehérrépa, 4-5 krumpli, 1 hagyma, 10 dkg csiperkegomba, só, bors.
A zöldmártáshoz: 3-4 gerezd fokhagyma, 1 konzerv szardella, 1 evőkanál felaprított kapribogyó, 1 csomó apróra vágott petrezselyem, 0,5 dl citromlé, 0,5 dl olívaolaj.
A tálaláshoz: 5 dkg parmezán sajt.
A marhahúst vágjuk nagyobb kockákra. Forraljunk fel háromnegyed liter vizet, adjuk hozzá a leveskockát, a Sherryt, tegyük bele a húst, forraljuk fel azt is, majd szedjük le a habját. A petrezselymet, babérlevelet és borsot hozzáadva, erős lángon főzzük 45 percig. A lebőrözött, kicsontozott csirkemellet is vágjuk nagyobb kockákra, a megtisztított zöldséget, gombát és krumplit karikázzuk fel vagy kockázzuk fel. A marhahúshoz adjuk hozzá a csirkehúst, a zöldséget, majd később a krumplit, s annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje a ragut. Főzzük addig - mintegy 15-20 percig -, míg minden egyformán megpuhul. Közben sóval, borssal ízesítsük. A zöldmártáshoz a hozzávalókat - az olaj kivételével - turmixoljuk össze, az olajat a végén tegyük bele, amikor a gépet éppen kikapcsoltuk, de a keverőlapát még néhányat forog. A ragut tálalásnál szórjuk meg parmezán sajttal, a zöldmártást adjuk melléje. Külön körítést nem igényel, kenyérrel fogyasztva jönnek ki legjobban az ízei.
Fácánpörkölt
Hozzávalók: 6 személyre: 2 db fácán, 15 dkg zsír, 20 dkg paradicsom, 5 db zöldpaprika, 1 dkg pirospaprika, 0,3 dkg törött bors 3 dl fehérbor, 20 dkg vöröshagyma, só, köret.
Elkészítés: A megtisztított fácánt belsejének eltávolítása után szeletelőkéssel egy-egy csapással 8-10 felé vágjuk. Lábasban felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, és amikor üveges lesz, hozzászórjuk a pirospaprikát, a törött borsot, és beleteszzük a fácánhúst. Megsózzuk, és fedő alatt lassú tűzön saját levében pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot és zöldpaprikát, felöntjük fehérborral, és fedő alatt puhára pároljuk. Párolt rizskörítéssel tálaljuk.
Nyúlpörkölt
Hozzávalók: Nyúlaprólék 1 egész, zsír 20 dkg, hagyma 2 fej, bor 2 ek. paprika, só 1-1 késhegynyi.
A megnyúzott nyulat alsóbőrétől is megtisztítjuk, és több vízben megmossuk, végül kevés ecetes vízzel leforrázzuk. (Jobb, ha egy napig pácban áll.) Darabokra vágjuk, és úgy járunk el, mint a marhapörköltnél, csak ebbe 2 evőkanál bort öntünk.
Vaddisznópörkölt
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg vaddisznó-oldalas, illetve dagadó, 10 dkg füstölt szalonna kiolvasztott zsírja, 4 dl vörösbor (soproni kékfrankos vagy egri bikavér), 2 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 púpozott kávéskanál pirospaprika, 1 cseresznyepaprika vagy 1 paradicsompaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só
A húst alaposan megsózzuk, és 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát a szalonnazsírban üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a húst, ha pirulni kezd, megsózzuk, és paprikával meghintjük. 1 dl vizet öntünk alá és lefedve, alacsony hőfokon puhára pároljuk. Ez több órát vesz igénybe. Ne főzzük bő lében, de időnként ellenőrizzük, nehogy a lé teljesen elpárologjon! Szükség esetén kevés borral és vízzel felöntjük. Másfél óra múlva hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot és a maradék bort. Galuskával tálaljuk.
Jó tudni! A húst felhasználás előtt ajánlatos legalább 1 napig pácolni.
Vörösboros őzpörkölt
Hozzávalók: 1,2 kg csontos őzhús, 20 dkg vöröshagyma, 3 dkg édesnemes paprika, 0,5 dkg csípős paprika, 20 dkg zsír, 2 dl Villányi vörös bor, 6 dkg pritamin, 3 dkg só, bors.
Elkészítését az őzhús megmosásával és közepes nagyságú kockákra való felvágásával kezdjük. A hús között legyenek csontos és porcogós darabok is. A finomra vágott hagymát zsíron aranysárgára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vegyes paprika 2/3-ad részét, és a húst kb. 1 óra hosszat pirítjuk, pörköljük benne. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a maradék paprikát, törött borsot, megsózzuk és a bor felét is ráöntjük. Mielőtt tálalnánk, öntsük hozzá a maradék vörösbor, még egyszer hagyjuk felforrni. Frissen főtt sós burgonyával tálaljuk.
Ecetes savanyúságot is kínáljunk hozzá!
A vadhús a hagymával, a különböző fűszerekkel és a vörösborral a hosszú pörkölés, párolás közben olyan ízharmóniát alkot, hogy felejthetetlen lesz annak számára, aki egyszer már megkóstolta.
--------------------------------------------------------------
Meggyleves
7 dl üveg meggy
1 tasak vaníliás pudingpor
1.5 l víz
1 l tej
1 csomag vanília cukor
fahéj, cukor / izlés szerint /
A meggyet egy kis fazékban feltesszük a 1.5 l vízzel főni. Megszórjuk a vaníliás cukorral, s egy csipet fahéjjal.
Egy kis tálban a pudingport csomómentesre keverjük néhány evőkanál tejjel. Mielőtt ezt is hozzáadjuk a meggyhez, a léből kanalazzuk hozzá egy keveset, így amikor beleöntjük, nem kapja össze. A maradék tejet is öntsük hozzá.
Attól függően, hogy mennyire savanyú a meggy - és a saját ízlésünk szerint persze -, cukrot is adunk hozzá.
Nem kell sokáig főzni a meggylevest, amikor megjelennek az első buborékok, le is vehetjük a tűzhelyről.