Pikáns makaróni
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 20 dkg vöröshagyma, 25 dkg marhahús, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkaná mustár, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 1,5 dl olaj, só, őrölt bors
A makarónit sós vízben megfőzzük, és leszűrjük. A kockákra vágott hagymát 1 dl olajon aranysárgára pirítjuk, hozzátesszük a ledarált húst, és barnára pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, mustárral, és belekeverjük az apróra vadalt petrezselyemzöldet, majd levesszük a tűzről. Két evőkanál olajból és 2 evőkanál lisztből világos rántást készítünk, majd beleöntünk 2 dl száraz fehérbort, és takaréklángon, állandóan keverve, besűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajt felét, a csipetnyi sót és egy tojássárgáját. Ezután összekeverjük a húst a makarónival, hozzáadjuk az egy egész tojást 1 dl dl tejjel összekeverve, és belekeverjük a felvert maradék tojásfehérjét, majd a maradék reszelt sajtnak a felét. Tepsibe vagy tűzálló edénybe tesszük, tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, reszelt sajttal, és végül ráöntjük a sajtos mártást. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Részeges csirke sajtmártásban
Hozzávalók: 1,5 kg csirke, 10 dkg füstölt sajt, 15 dkg vaj, 2 dl húsleves / kockából/
2 dl fehérbor, 2 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája, kakukkfű, őrölt bors, 2 evőkanál liszt, szerecsendió, só
A megtisztított csirkét feldaraboljuk, és 8-10 dkg vajon aranyszínűre sütjük. Azután behintjük a fele liszttel, és többször átforgatva, még 1-2 percig sütjük, majd hozzáadjuk a bort és a húslevest. Sózzuk, fűszerezzük borssal és kakukkfűvel, majd közepes tűzön 1 óra hosszat pároljuk. A megpuhult húsdarabokat tűzálló tálba tesszük, és lefedve, melegen tartjuk. A maradék vajat és lisztet összedolgozzuk, hozzáadunk 3 evőkanálnyit a hús szaftjából, simára kikeverjük, majd összekeverjük a többi szafttal. Erős tűzön, állandó keverés közben sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a lereszelt sajt kétharmadát, a reszelt szerecsendiót, és még 1 percig kevergetjük a tűzön, de a lángot kisebbre vesszük. A tűzről levéve, kis adagokban hozzáadjuk a tejföllel felvert tojássárgáját. A kész mártást a húsra öntjük, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Forró sütőbe toljuk, és ropogós pirosra sütjük.
Bélszínszeletek vörösboros gombával
Hozzávalók: 4 szelet bélszín, 4 szelet kenyér, 35 dkg gomba, 10 dkg vaj, 1,5 dl vörösbor, őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöldje, só
A vaj felét serpenyőben felhevítjük, megpirítjuk rajta a kenyérszeleteket, majd kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt vajon megsütjük a bélszínszeleteket. Mindkét oldalukat 3-5 percig sütjük. A kész hússzeleteket a pirított kenyerekre tesszük. A serpenyőben maradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi vajat, felhevítjük, és megsütjük rajta a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a bort, és pár percig lassú tűzön forraljuk. A gombát a hússzeletekre halmozzuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, és azon melegében tálaljuk.
Savanyú marhasült
Hozzávalók:1 kg marhahús / fartő vagy hátszín/, 3 fej vöröshagyma, 1 dl ecet, 0,5 dl vörösbor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál mustár, 10 szem szegfűbors, 6 szem egész bors, 2 babérlevél, őrölt bors, só
Az ecetet és a bort 2 dl vízzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a babérlevelet, az egész borsot, a szegfűborsot, 2 evőkanál mustárt, kevés sót, és jól kikeverjük. Beletesszünk 2 megtisztított, négybe vágott hagymát, és a húst. Az edényt lefedjük, és a hűtőszekrény alsó polcára tesszük. Három napig pácoljuk, közben többször megforgatjuk. A megpácolt húst szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, és forró olajon jól átsütjük. Ráöntjük a leszűrt páclevet, mellétesszük a megmaradt, felszeletelt hagymát, hozzáadjuk a maradék mustárt, és lefedve, kis lángon 3 óra hosszat pároljuk. A puhára párolódott húst kivesszük, felszeleteljük, és melegen tartjuk. A visszamaradt szaftot leszűrjük, majd hozzáadjuk a liszttel elhabart tejfölt, simára keverjük, és állandó keverés közben sűrűre főzzük. A kész mártást a húsra öntjük, és azonnal tálaljuk. Pirított burgonyát vagy párolt rizst adhatunk hozzá köretnek.
Sajttal töltött sonka kaprimártással
Hozzávalók: 20 dkg Karavánsajt, 8 szelet gépsonka, 5 dkg parmezán sajt, zsemlemorzsa, liszt, 1 tojás
A mártáshoz: 1 tubus majonéz, 10 szem capribogyó, 2 ecetes uborka, 1 evőkanál mustár, lestyánpor, őrölt bors, a sütéshez olaj, só
A sajtot 8 hosszúkás szeletre vágjuk, begöngyöljük a sonkaszeletekbe, pálcikával összetűzzük, majd lisztbe, tojásba és parmezán sajttal összekevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. A majonézt elkeverjük a mustárral, hozzáadjuk a lestyánport, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a szétnyomott capribogyókat és a kis kockákra vágott uborkát. A töltött sonkát a mártással leöntve tálaljuk.
Babgulyás
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 30 dkg marhalábszár, só, 20 dkg füstölt oldalas, 2 nagy vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 zeller, 1 fehérrépa, pirospaprika, bazsalikom, tejföl
A rántáshoz: zsiradék, liszt, 3 gerezd fokhagyma
A babot és a füstölt oldalast beáztatjuk hideg vízbe előző este. A vöröshagymákat apróra vágjuk, sózzuk, üvegesre pároljuk, rádobjuk a felkockázott húst, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt füstölt oldalast. Közben felkarikázzuk a megtisztított zöldségeket, a húsra tesszük és kb. percig, együtt pároljuk. Végül hozzáadjuk a babot. Megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük hideg vízzel, lassú tűzön főzzük, ha szükséges, ízesítjük még sóval, bazsalikommal. Amikor a hús és a zöldség megpuhult, fokhagymás rántást készítünk, ezzel még egyet forraljuk. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.
Bakonyi aprópecsenye
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 40 dkg sertéscomb, 25 dkg zöldborsó, 20 dkg gomba, 3 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csokor petrezselyem, só, bors
A húst megmossuk, ujjnyi vékony csíkokra szeleteljük, kevés felhevített olajon hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, a megtisztított, felszeletelt gombát, a kicsumázott, karikára vágott paprikát, a meghámozott, cikkekre vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk. Rövid lére sütjük. Eközben meghámozzuk, megmossuk a burgonyát, apró kockákra vágjuk, és forró, bő olajban kisütjük, itatóspapíron lecsepegtetjük. Az aprópecsenyéhez keverjük, és salátalevéllel díszített tálra púpozva, azonnal tálaljuk.
Dorozsmai pecsenye
Hozzávalók: 70 dkg szűzpecsenye, 1 hagyma, olaj a sütéshez, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt kolbász, 50 dkg burgonya, liszt, só, bors
Előző este hagyma, fokhagyma, só, bors hozzáadásával páclevet készítünk, és ebben pihentetjük a húst egy napig. A burgonyát megtisztítjuk, és egészen vékony hasábokra vágjuk, olajban kisütjük, és félretesszük. A húst kivesszük a pácléből, felszeleteljük, lisztbe forgatjuk, zsiradékon hirtelen kisütjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt, és tovább pirítjuk. Mikor rozsdabarna lett, beleforgatjuk a szalmaburgonyát, sózzuk, és azonnal tálaljuk.
Hagymás-húsos sonka
Hozzávalók: 40 dkg főtt sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg borjúcomb, 2 tojás, 2 zsemle, 2 közepes fej hagyma, 1 dl tej, só, bors
A megmosott, felaprított húst, sonkát és szalonnát kétszer megdaráljuk, és egy mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejben megáztatott, alaposan kinyomkodott zsemlét, a tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára terítjük az egyik megtisztított, felkarikázott hagymát, rásimítjuk a húsmasszát, és a tetejét betakarjuk a másik felkarikázott hagymával. Előmelegített sütőben, közepes lángnál 1 órán keresztül sütjük.
Hússal töltött burgonya
Hozzávalók: 1 kg nagy szemű burgonya, 30 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, hosszában kettévágjuk, közepét kivájjuk. Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vagy reszelt hagymát, rádobjuk a húst, néhány percig erős tűzön pirítjuk, aztán megsózzuk, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk. Mikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az egész tojást, a vágott zöldpetrezselymet, a pirospaprikát, ízlés szerint borsot, jól összedolgozzuk, és megtöltjük vele a fél burgonyákat. A kivájt burgonyaforgácsokat kivajazott tepsibe tesszük, ráültetjük a töltött burgonyákat, és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A tejfölt kissé megsózzuk, elkeverjük benne a tojássárgáját, a burgonyákra kenjük, és további 10-15 percig, pirulásig sütjük.
Karfiolos rakott sertésszelet
Hozzávalók: 8 szelet sertéscomb, 8 szelet tarja, 8 vékony szelet sajt, 1 kg tisztított karfiol, 6 dl tejföl, 3 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, mustár, liszt, olaj, zsemlemorzsa, só, bors
A húst megmossuk, kiklopfoljuk, fél órára besózzuk, őrölt borssal kevert lisztbe forgatjuk, és forró olajban mindkét oldalon elősütjük, majd félretesszük. A karfiolt megmossuk, sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, és rózsáira bontjuk. Eközben kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintünk egy sütőtálat, az aljára lerakunk egy réteg karfiolt. A hússzeleteket vékonyan megkenjük mustárral, rá egy szelet sajtot, majd egy szelet tarját helyezünk, és a karfiol tetejére egymás mellé lerakjuk. A hússzeleteket és a közöket megrakjuk a maradék karfiollal, megöntözzük a három tojássárgájával, a reszelt sajttal, vágott petrezselyemzölddel, és tejföllel. Forró sütőben 20-25 percig, pirulásig sütjük.
Rakott pulykamell szeletek
Hozzávalók: 80 dkg pulykamellfilé, 10 dkg angolszalonna, 30 dkg füstölt tarja, 20 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, só, Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, tej
A bundázáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Az előző nap fokhagymás tejbe áztatott pulykamellszeleteket sóval vagy Vegetával beszórjuk, a szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Egy tűzálló edény alját kibéleljük a szalonnával, ráfektetjük a bepanírozott pulykamellszeleteket. Betakarjuk a füstölt tarjával, ismét pulykamellszeleteket fektetünk rá, végül ráterítjük a maradék füstölt tarját. Bevonjuk a tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal. Közepes lángon alufóliával lefedve kb. 1 óra hosszat sütjük, végül az alufóliát levéve, a tetejét pirosra sütjük.
Ropogós sertéscsülök
Hozzávalók: 2 sertéscsülök, 80 dkg burgonya, 1 kanál zsír, 2 közepes fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors
A burgonyát megtisztítjuk, és kb. egy centis kockákra, vágjuk. A csülköt kicsontozzuk, és szintén felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, és felkarikázzuk. Kevés zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, a hús, burgonya és hagyma keverékét. Sóval, borssal megfűszerezzük, és a tetejét beterítjük a füstölt szalonnával. Kevés vizet öntünk alá, és előmelegített sütőben, többször megkeverve ropogósra sütjük. Zöldpetrezselyemmel meghintve, forrón tálaljuk.
Tárkonyos-galuskás hús
Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, 1 közepes fej hagyma, 2 evőkanál zsír, tárkony, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 50 dkg burgonya, 1 tojás, só, szódabikarbóna
A sertéscombot szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, megsózzuk, mindkét oldalát lisztezzük, és a zsírban kissé átsütjük. A húst félretesszük, és a zsírjában halványra pirítjuk a megtisztított, és apróra vágott hagymát. Hozzákeverjük a tárkonyt, visszatesszük a hússzeleteket, és kevés vizet öntve rá, fedő alatt készre pároljuk. Mikor a hús megpuhult, ráöntjük a tejfölt, és még egyszer felforraljuk. Eközben a burgonyát megpucoljuk, nyersen lereszeljük, hozzákeverünk egy tojást, sózzuk, késhegynyi szódabikarbónát teszünk bele, és hozzáadunk annyi lisztet, hogy galuskatészta legyen. Lobogó vízbe szaggatjuk a galuskákat, és kifőzzük. Mikor kész, egy tál közepére rakjuk, köré tesszük a hússzeleteket, és az egészet leöntjük a tárkonyos húslével.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Töltött karalábé
Hozzávalók: 8 kisebb karalábé /levelekkel együtt/, 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 húsleveskocka, só, bors
A rizst megfőzzük, a leveskockából 5 dl vízzel levest főzünl. A karalábékat meghámozzuk, és a gyökér felöli részét, kivájjuk és félretesszük. A levelekből néhány nagyobbat félreteszünk- mert a maradék tölteléket ebbe göngyöljük be-, a belső, zsengébb leveleket megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A húst összedolgozzuk a tojással, a finomra vágott petrezselyemzölddel, kevés sóval, erősen megborsozzuk, és hozzáadjuk a kifőtt rizst. A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük. A karalábévájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére ültetjük a megtöltött karalábékat, közéjük szórjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, forrásig hevítjük, majd fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. A megpuhult karalábékat óvatosan szitakanállal kiemeljük a léből. Vajon világosra megpirított liszttel berántjuk a levet, hozzáadunk 1,5 dl vizet és a tejfölt, majd jól felforraljuk. Visszatesszük bele a karalábékat, és még egyszer felforraljuk. Vágott zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Vegyes tál
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg zöldborsó, 25 dkg sárgarépa, 1 kanál vaj, 50 dkg darált, főtt sertéshús, 3 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 dl tej, 2 tojás, só
A burgonyát héjában megfőzzük, a zöldborsót és a sárgarépát vajon megpároljuk. A lisztből és a zsírból a tejjel fehérmártást készítünk, sózzuk, belekeverjük a két tojást. Egy kivajazott tűzálló tálba rétegenként lerakjuk a karikára vágott főtt burgonyát, a répát, a zöldborsóval és a húst. Villával mélyedéseket nyomunk bele, hogy a mártás mindenhova elhatoljon. Ráöntjük a fehérmártást, és a sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.
Rakott gombafejek
Hozzávalók: 75 dkg burgonya, 12 gombafej, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 1 evőkanál vaj, 10 dkg trappista sajt, só
A meghámozott , megmosott burgonyát karikára szeljük, a gombafejeket megtisztítjuk. Vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük a burgonyát, sózzuk, és ráöntjük a tejföllel elkevert túrót. Egymás mellé szorosan rátesszük a gombakalapokat, domború felükkel felfelé. Olvasztott sós vajjal megkenjük, és a kalapok tetejére reszelt sajtot halmozunk. Előmelegített sütőben közepes tűznél fél óráig sütjük.
Kakaspörkölt
Hozzávalók: 1 kakas, 15 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, só, pirospaprika.
A megtisztított, megmosott kakast feldaraboljuk. A finomra vágott vöröshagymát a felhevített zsírban arany-sárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük egy kevés vízzel. Beletesszük a kakast, megsózzuk, elkeverjük, és fedő alatt lassú főzéssel, rövid lével pároljuk, illetve pörköljük. Időnként megnézzük, és ha a levét elfőtte, és zsírjára pirult, egy kevés vizet vagy vörös bort öntünk alá. Tehetünk bele egy kevés lecsót, vagy nyáron zöldpaprikát és paradicsomot. Köretnek tarhonyát vagy sós burgonyát adunk hozzá. A burgonyát egybe is főzhetjük a hússal. A kakaspörkölt vetekszik a birkapörkölttel.
Az inas, száraz húsdarabok érett ízei kiválóan érvényesülnek a „pörkölés” útján. Olyan karakteres, sűrű mártásszerű paprikás levet adnak, ami sokkal töményebb, mint a paprikás csirkéé. Persze ezt tovább is kell „pörkölni”, mint a csirkét.
Betyár csirkepörkölt
15 dkg apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítunk, 1,5 dkg pirospaprikát adunk hozzá és egy kevés vízzel rövid ideig pároljuk. 1kg csirkét megmosunk, feldarabolunk, belerakjuk a hagymás és paprikás lébe, majd az egészet 1 óráig pároljuk. Kb. 20 perc után beleteszünk 15 dkg összedarabolt gombát ízesítjük sóval 1 gerezd fokhagymával, paradicsompürével. Galuskával tálaljuk.
Fogas vagy süllő rákpörkölttel
Hozzávalók: 2 kg fogas vagy 1 kg filé, só, 40 g vaj, 2 dl fehérbor, 20 g vaj, 4 adag rákpörkölt. A hollandi mártáshoz: 7 db tojássárgája, 1,5 dl tejszín, 250 g vaj, só, citromlé, Cayenne bors.
Elkészítése: A halat kifilézzük, a bőréből, fejéből kevés sóval hallevet főzünk. A filéket besózzuk, és kivajazott edényben borral, megvajazott zsírpapírral letakarva sütőben puhára pároljuk. Közben a rákpörköltet készítünk. A tojássárgákat a tejszínnel, sóval gyors forralóba helyezzük és az edényt forró vizes nagyobb edénybe állítva folytonos keverés mellett habverővel, habszerű masszává verjük. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és gyors keverés közben hozzáadjuk a felolvasztott langyos vajat. Citromlével, a Cayenne borssal ízesítjük. Bársonyos simaságúnak, habszerűnek kell lennie. A lecsöpögtetett halfilét, előmelegített tálra helyezzük, beborítjuk a mártással, és hosszában egy csíkban rendezzük rá a pörköltet. Vajas, petrezselymes burgonyát adunk mellé.
Magyaros rákpörkölt
Hozzávalók: 30 dkg főtt rákhús, 2 dkg édes-nemes paprika, 1 dl erőleves, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 dkg liszt
A rákhúst felhevített vajban felmelegítjük, meghintjük fűszerpaprikával. Kevés liszttel megszórjuk, majd erőlevessel felengedjük. Hozzáadjuk a megmosott, darabolt paprikát, paradicsomot. Ízesítjük áttört fokhagymával, kiforraljuk. Főtt burgonyával körítjük.
Paradicsomos kolbászpörkölt
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg sütőben süthető mirelit hasábburgonya, 40 dkg kolbász 4 csemegeuborka, 1 zöld húsú paprika, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 üveg (170 ml) gyöngyhagyma, 1 doboz (425 ml) hámozott paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, só, bors, sütőpapír
Elkészítés: A hasábburgonyát fagyottan, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben, 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) kb. 20 percig sütjük, közben időnként megforgatjuk. A kolbász héját lehúzzuk, majd a kolbászt hosszában négyfelé vágjuk és feldaraboljuk. A csemegeuborkát vékonyan felkarikázzuk. A paprikát kicsumázzuk, és vékony csíkokra metéljük. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, és megsütjük benne a kolbászdarabkákat, a paprikacsíkokat és a felkarikázott csemegeuborkákat. Belekeverjük és lecsöpögtetett gyöngyhagymát. A hámozott paradicsomot felaprítjuk, és a paradicsompürével együtt a kolbászos keverékhez adjuk. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A hasábburgonyát kissé megsózzuk, és még melegen, köretként külön kínáljuk.
Csukapörkölt
Hozzávalók: 1,2 kg konyhakész csuka, só, 2 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 6-7 evőkanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 kisebb paradicsom, 1-1 mokkáskanál ételízesítő por, cseresznyepaprika krém, őrölt köménymag.
Elkészítése: A megtisztított csukát kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra vágjuk és bográcsban vagy lábasban, az olajon megfonnyasztjuk. A pirospaprikával megszórjuk, 2-2,5 dl. vízzel fölöntjük. Amint fölforrt, a haldarabokat belerakjuk. A babérlevelet meg a zúzott fokhagymát beleszórjuk, megborsozzuk. A fölaprított paradicsom, ételízesítő por, cseresznyepaprika krém meg köménymag is belekerül. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. Kislángon, lefödve, többször megkeverve kb. 30 perc alatt megpároljuk. Köretnek jóféle túrós csusza illik hozzá.
Zöldséges marhapörkölt
Hozzávalók: 75 dkg marhalábszár, 1 késhegynyi kakukkfű, 30 dkg hagyma, 4 dl húsleves, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg zeller, 1 tk. cukor, 10 dkg fehérrépa, 1 tk. olaj, 10 dkg sárgarépa, 1/2 dl vörösbor, 10 dkg petrezselyemgyökér, 1 ek. ecet, 2 dl tejföl, 1 csipet majoránna, 1 ek. Liszt
Elkészítés: A húst hosszában csíkokra, majd 2 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és vékony gerezdekre szeljük. A fokhagymát felaprítjuk. A cukrot az olajon megolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, és aranybarnára sütjük. Leöntjük a vörösborral és az ecettel, beletesszük a húst, a majoránnát, a kakukkfüvet, a fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedve addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul (kb. 50 perc). Félidőben hozzáadjuk a húslevest. Közben megtisztítjuk a zellert, a fehérrépát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, kb. 1 cm-es darabokra vágjuk őket, és forró sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. A tejfölben elkeverjük a lisztet, és a főzési idő vége felé hozzákeverjük a pörkölthöz. Tálalás előtt a zöldségeket belekeverjük a pörköltbe, és jól átmelegítjük. Nokedlivel vagy gombóccal kiváló.
Marhapörkölt burgonyagombóccal
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalábszár, 1 kg lisztes burgonya, 12 dkg búzadara, 1 fej vöröshagyma, fél fej Lollo Bianco saláta 5 dl tej, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, pirospaprika, durvára őrölt bors, reszelt szerecsendió
Elkészítés: A húst megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felkockázzuk, majd a forró olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, és hozzáadjuk a húst. 2-3 percig pirítjuk, megsózzuk, majd felöntjük a vörösborral. Fedő alatt, kb. 1 órát pároljuk, közben kevés vízzel vagy húslevessel felöntjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd finomra reszeljük. A tejet felforraljuk. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, belekeverjük a búzadarát, és hozzágyúrjuk a kinyomkodott burgonyát. Vizes kézzel 10-12 gombócot formálunk belőle, és forrásban levő, sós vízben 20 perc alatt kifőzzük. Közben a salátát megmossuk, lerázzuk, és nagyobb darabokra tépjük. A megmosott, lerázott petrezselyemzöldet felaprítjuk. Az olívaolajat összekeverjük a borecettel. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és beleforgatjuk a salátát. A burgonyagombócot leszűrjük, és megforgatjuk az összevágott petrezselyemzöldben. A vörösboros marhapörköltet a gombóccal és a salátával körítjük.
Vörösboros birkapörkölt
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg birkacomb vagy lapocka, 2 közepes fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál étolaj, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 zöld csípős hegyes paprika, pirospaprika, só, bors, 1 babérlevél, majoránna.
Az elkészítés módja: A birkahúsról leszedjük a faggyút és a hártyát, egyforma kockákra vágjuk és leforrázzuk. A finomra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a húst, és addig pirítjuk tovább, míg a leve el nem párolódik. Karikára vágott zöldpaprikát és felkockázott paradicsomot adunk hozzá, megszórjuk pirospaprikával, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Babérlevéllel, sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük, és puhára pároljuk. Mielőtt kész, 1 dl száraz, jó minőségű vörösborral összeforraljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá, de adhatjuk vajas galuska körettel is. A birkapörköltet a tányéron vékonyra karikázott csípős zöldpaprikával díszítsük.
Zöldborsós csirkezúza-pörkölt gombás makarónival
Hozzávalók: 50 dkg csirkezúza, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 csomag mirelit zöldborsó, 1 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 15 dkg gomba, 1 evőkanál ketchup, 20 dkg makaróni, pirospaprika, só, törött bors, 2 evőkanál olaj.
A csirkezúzákat megmossuk, megtisztítjuk, és hosszában félbevágjuk. Az egyik vöröshagymával, a paradicsommal, a zöldpaprikával, pirospaprikával, sóval, kevés vízzel enyhén fűszerezett pörköltet készítünk. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt puhára főzzük. Közben a makarónit kisebb darabokra tördeljük, és bő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és olajban üvegesre sütjük, majd a másik apróra vágott vöröshagymával aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, szintén apró darabkákra vágott gombát, és sóval, borssal, ketchuppal ízesítjük. Állandóan keverve 5 percig pároljuk, majd a kifőtt makarónihoz adjuk. A zöldborsós csirkezúzát a gombás makarónival tálaljuk.
Vörösboros kacsapörkölt
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 csípős paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, csipet majoránna és őrölt köménymag, ízlés szerint só.
Elkészítése: A megtisztított pecsenyekacsát félig megnyúzom. Kevés, apró kockákra vágott bőrt kisütök, ezen, sárgára fonnyasztom a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és visszatéve lepirítom rajta a kacsahús-darabokat. (A csontos hátát és az aprólékot levesnek is félre lehet tenni, de aki szereti, a pörköltbe is belefőzheti.) Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot. Megfűszerezem, sózom, belekeverem a zúzott fokhagymát, a vörösbort aláöntve, fedő alatt, kis lángon, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Ha levét idő előtt elfőné, apránként, kevés vízzel pótolom. Ügyelek arra, hogy csak kevés, sűrű leve maradjon. Tarhonyával és savanyúsággal kínálom.
Paradicsomos pulykapörkölt
Hozzávalók: 75 dkg pulykacomb, 3 db kis paradicsom, 1 kis fej hagyma, 10 dkg vajbab, 1 csomag leveszöldség, 5 dkg vaj, 1 szál babérlevél, 1 1/2 dl fehérbor, 6 szem bors, 6 dl zöldséges húsleves
Elkészítés: A húst 3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és félbevágjuk. A leveszöldséget megtisztítjuk és megmossuk. A zöldségeket, a hagymát, a borsszemeket, a babérlevelet és a húst lassú tűzön kb. 1 óráig főzzük. Közben a paradicsomokat megtisztítjuk, leforrázzuk, lehúzzuk a héjukat, felnegyedeljük, eltávolítjuk a magokat, és a paradicsomhúst egyenlő részekre vágjuk. A húst kivesszük a fazékból. A lisztet a vajon aranybarnára sütjük, beleöntjük a bort, és felöntjük a húslevessel. 10 percig lassú tűzön kevergetve főzzük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, a vajbabot, a zöldségeket, a borsszemeket és a paradicsomot, majd jól átmelegítjük. Rizzsel tálaljuk.
Libapörkölt
Hozzávalók: 2 kg liba, 8 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dkg pirospaprika, 12 dkg zöldpaprika, 8 dkg paradicsom, só.
Elkészítése: A jó és tartalmas libapörköltet öregebb húsú libából készíthetjük el, amely már nem alkalmas pecsenyének. A megtisztított libát részeire bontjuk, a mellehúsáról és a combokról a zsiradékot lefejtjük, ezt töpörtyűnek megsüthetjük, a keletkezett finom libazsírt pedig libahús ételek elkészítésére felhasználhatjuk. A mellhúst és a combokat csontjával együtt feldaraboljuk, és jól megmossuk. Zsírban finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felengedjük egy kevés vízzel. Beletesszük az előkészített libahúst, megsózzuk és fedővel letakarva, mindig csak rövid lében pároljuk. Szükség szerint az elfőtt levet kevés víz hozzáadásával pótoljuk. Amikor a hús félig puhára párolódott, beletesszük a felszeletelt zöldpaprikát, majd néhány perc múlva a cikkekre vágott paradicsomot.
Ezután nem erős tűzön, lefedve, a hús puhulásáig főzzük. Levének sűrűnek, tűzpirosnak és tartalmasnak kell lennie. Ízlés szerint köretnek adhatunk hozzá tarhonyát, galuskát vagy tört burgonyát.