Magyar konyha

Az étel arra van, hogy jókedvűek legyünk tőle. / Virginia Macgregor /

 

hortobagy1.jpg

 

                                 

Fehérboros birkatokány bográcsban

 

Hozzávalók: 1 kg birkahús, 10-15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 2-3 dl száraz minőségi bor, 1 zöldpaprika, őrölt fehér bors, só

A birkahúst ujjnyi csíkokra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk .A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk.

A szalonnát a bográcsba tesszük és közepes láng felett, kisütjük. A megsült szalonnadarabokat kivesszük a bográcsból, a vöröshagymát megfonnyasszuk, majd a bográcsba szórjuk a húst. A húst gyors kevergetés mellett lepirítjuk, hogy a csíkok minden oldala megfehéredjen. Ha a birkahús megpirult, hozzáöntjük a fehérbort, s ha szükséges, vizet adunk hozzá, hogy a lé ellepje a húst. Felforraljuk, majd az első forrás után hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát és a fehér borsot, de szemes borsot is adhatunk hozzá. Csendes lángon addig pároljuk, amíg a hús teljesen megpuhul, majd zsírjára pirítjuk. Ízlés szerint csipetnyi pirospaprikát is adhatunk hozzá, ha úgy kívánjuk.



Tárkonyos- részeges bárányragu

 

Hozzávalók: 80 dkg bárányhús, 15 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 4 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál tárkonylevél, 1 evőkanál tárkonyecet, liszt, só, őrölt fehér bors, 4 adag főtt rizs

A bárányhúst, megmossuk, megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vagy csíkokra vágjuk. A vöröshagymát vékonyra szeleteljük. A füstölt szalonnát és a tárkonylevelet apróra vágjuk. A bográcsot a tűz fölé helyezzük, majd beleszórjuk a szalonnát. Megvárjuk, míg a füstölt szalonna zsírja kisül, majd a sercegő zsiradékba szórjuk a vöröshagymát. Gyorsan, 1-2 perc alatt megpirítjuk a hagymát, s ha már sárgásra váltott a színe, a húst is beleszórjuk a bográcsba. A bárányhúst és a hagymát összeforgatjuk, együtt pirítjuk tovább. Ha a hús felülete már megpirult, megsózzuk, beleszórjuk a tárkonylevelet, és vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje a húst. Csendes lángon lassan rotyogtatjuk, amíg a hús meg nem puhul. Az elfőtt vizet finom fehérborral pótoljuk. Ha a hús már megpuhult, a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, melyet tárkonyecettel bolondítunk, és behabarjuk a bárányragut. Az elkészült ételt párolt rizzsel társítva helyezzük tányérra. Finomra vágott friss tárkonylevéllel, citromgerezddel díszíthetjük a tárkonyos bárányragut.



Malacfüle pörkölt

 

Hozzávalók: 8 db malacfül, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, zsiradék, csípős pirospaprika, őrölt kömény, só

A füleket vágjuk fel ujjnyi széles csíkokra, a hagymát vágjuk fel apróra. A bográcsban forrósítsuk fel a zsírt, pároljuk meg rajta a hagymát. Szórjuk meg a paprikával, és azonnal öntsük fel egy kevés vízzel, hogy le ne égjen. Keverjük bele a fülcsíkokat és öntsünk alá még egy kevés vizet. Fűszerezzük sóval, őrölt köménnyel, esetleg egy-két gerezd finomra vágott fokhagymával is, ízlés szerint csípős paprikával. Lassú tűzön addig főzzük, míg a fülek megpuhulnak, a leve, pedig egészen besűrűsödik, ez eltarthat 2-3 óráig. Külön készített pirított tarhonyával a legfinomabb.



Mustáros pecsenye bográcsban

 

Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 2 dl száraz minőségi vörösbor, 2 dl tejföl, zsiradék, liszt, mustár, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, őrölt fekete bors, só

A sertéscombot vékony csíkokra vágjuk, a vöröshagymát karikára szeleteljük. A gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk. A zöld fűszereket finomra vágjuk. Ízlés szerint olajat vagy állati zsiradékot rakunk a bográcsba, és felhevítjük. Mikor már serceg, hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Ha a vöröshagyma már megpárolódott, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst. Megsózzuk, őrölt borssal, bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel fűszerezzük a húst, majd alaposan összeforgatjuk, és 6-8 perc alatt, szapora kevergetés mellett megpároljuk. Ha a hús már megsápadt, a bográcsba borítjuk a felcikkezett gombát, majd a száraz vörösbort is az edénybe öntjük. Csendes lángon felforraljuk a bogrács tartalmát, és amíg a hús megpuhul, elkészítjük a habarást. A tejfölt néhány evőkanál mustárral elegyítjük, majd liszttel sűrítjük. A mustáros habarást akkor adjuk hozzá, ha a sertéscsíkok már teljesen megpuhultak. Tálalás előtt még egyszer összeforraljuk az ételt. A mustáros pecsenye mellé többféle köretet adhatunk. Felszolgálhatjuk sült burgonyával, párolt rizzsel vagy zöldborsóval gazdagított rizzsel is.



Bajai halászlé pontyból

 

Hozzávalók: 2- 2,5 kg ponty belsőséggel együtt, 3 nagy fej vöröshagyma, 1 csomag bajai halásztészta / gyufatészta-3-4 cm hosszú, gyufaszál vastagságú szárított tészta / paradicsompüré, erős cseresznyepaprika 2-3 db, őrölt pirospaprika, só

A pontyot sűrűn beirdaljuk, majd felszeleteljük, és sóval meghintjük. Legalább 2 órán át állni hagyjuk, hogy a só alaposan átjárja a húst. A hal belsőségeket megmossuk és különtesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk. A hagymát a bogrács aljába szórjuk, majd 2-2,5 l vizet öntünk rá. Élénk lángon felforraljuk, majd beletesszük a halszeleteket. Megvárjuk, amíg újra felforr, majd őrölt pirospaprikával fűszerezünk és beledobjuk a csípős cseresznyepaprikákat. Újabb 5-10 percig főzzük a halászlevet, majd egy evőkanálnyi paradicsompürét adunk hozzá, és az átmosott belsőségeket is a bográcsba tesszük. A gyufa tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Ha a halhús megfőtt, a haldarabokat kivesszük a bográcsból, és külön tálba  helyezzük.        



Csukapörkölt bográcsban

 

Hozzávalók: 1,2 kg csuka, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, zsír, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, só

A megtisztított csukát feldaraboljuk; fejét és farkát, illetve az ehető belsőségeket különvesszük. A vöröshagymát vékonyra szeleteljük. A csuka fejéből, farkából, illetve a felhasználható belsőségekből némi só hozzáadásával alaplevet főzünk. Ezt az alaplevet leszűrjük és félretesszük. Zsiradékot teszünk a bográcsba, s ha sercegni kezd, beledobjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Megdinszteljük, majd pirospaprikával ízesítjük. Hozzáöntjük a hal egyéb részeiből készített alaplevet és felforraljuk. Sót, őrölt borsot, paprikát adunk hozzá, majd bográcsba helyezzük a hal feldarabolt törzsét. A csukát 20-25 percig főzzük a paprikás-fűszeres lében, amíg teljesen megpuhul. Az elkészített csukapörkölt galuskával, vagy sós vízben főtt burgonyával kínálva is nagyon finom, de kaporral meghintett túrós csuszával felszolgálva is.



Kacsa bográcsban

 

Hozzávalók: 1 db kacsa, 80 dkg savanyú káposzta, 2 fejvöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz minőségi vörösbor, borsikafű, őrölt fekete bors, só

A pecsenyekacsát szétbontjuk, háját különvesszük. A vöröshagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A savanyú káposzta levét leöntjük és átmossuk. A kacsa háját bográcsban kisütjük. A forró zsírban megpároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kacsahúst és az aprólékot. A húst mintegy negyedóráig pároljuk, időnként megkeverve a bogrács tartalmát. Ha a kacsa félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát, majd megfűszerezzük. Csomborral, őrölt fekete borssal, sóval ízesítjük, majd hozzáöntjük a bort és szelíd tűz felett puhára, pároljuk a bogrács tartalmát. Ha szükséges, vizet adhatunk hozzá, nehogy a hús és a káposzta odakapjon.

Ha a kacsa húsa már megpuhult, és a káposzta is elkészült, forrón tálaljuk.



Tejfölös-kapros csirke cukkinivel, bográcsban főzve

 

Hozzávalók: 1 db csirke, 60 dkg burgonya, 2-3 fej vöröshagyma, 10-15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy tejföl, 2 db zöldpaprika, 1 db cukkini, friss kapor, 2-3 gerezd fokhagyma, só és fekete bors

A csirkét feldaraboljuk. A burgonyát karikára vágjuk, a paprikát csíkokra vágjuk, a cukkinit is vastag karikára vágjuk. A fokhagymát összekeverjük a tejföllel.

A füstölt szalonnát leheletfinomra vágjuk és kibéleljük a bogrács alját. Először a csontosabb csirkedarabokat helyezzük a szalonnaágyra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és apróra vágott kaporral bőven, meghintjük. A csirkedarabokat cukkiniből szelt karikákkal, hagymával és zöldpaprikával fedjük le, majd a felszeletelt burgonyát is  a bográcsba helyezzük. Ízlés szerinti mennyiségű sót hintünk a burgonyára, majd, majd folytatjuk a rétegek feltornyozását, amíg a nyersanyagok tartanak. Ha elkészült a bogrács, a rétegezett csirkére ráöntjük a fokhagymás tejfölt,, majd a főzőedényt láng fölé akasztjuk. Csendes tűz felett felforraljuk, a bogrács tartalmát, és főzzük az ételt. Ha megpuhult, levesszük a tűzről és tálaljuk.



 

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

 

Hozzávalók: 60 dkg marhahús / lábszár/ 5 dl száraz minőségi vörösbor, 10 dkg szalonna, 2 db zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, őrölt pirospaprika, köménymag, őrölt fekete bors, só

A húst apróra vágjuk, a szalonnát felaprózzuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk. A zöldpaprikát felkarikázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.

Először az apró darabokra vágott füstölt szalonna kerül a bográcsba. Addig hevítjük, amíg a szalonna kiadja zsírját, és üvegessé válik. Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és állandó kevergetés mellett szalmasárgára fonnyasztjuk. Ha a vöröshagyma megdinsztelődött, a feldarabolt hús is a bográcsba kerül. A marhahúst addig pirítjuk, amíg a húsdarabok minden oldala fehérré válik, majd evőkanálnyi pirospaprikát szórunk rá, és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a vörösbor legjavát és 3-4 dl vizet, majd felforraljuk a levet, és csendes láng felett főzzük az ételt. Ha a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a sót, az őrölt fekete borsot és a köménymagot, majd a vastag húsú zöldpaprikát és a paradicsomot is a bográcsba tesszük. A főzés közben elpárolgó levet vörösborral pótoljuk. Addig főzzük a pörköltet, amíg a hús megpuhul, a szaft pedig besűrűsödik. Sós vízben főtt burgonyával, galuskával tálaljuk.



Körmös pacal

 

Hozzávalók: 1 kg pacal, 2 nagy disznóköröm, 2 nagy fej hagyma, zsír, pirospaprika, szárított csípős paprika, só

A konyhakész pacalt vágjuk csíkokra, a körmöt daraboljuk fel. A hagymát finomra aprítjuk. A bográcsban zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a körömdarabokat és az előkészített pacalt, kevés vizet öntünk rá, mivel a pacal sok levet enged, és lassú tűzön főzzük. Ha már forr, beletörünk egy kevés csípős paprikát, ne legyen nagyon erős, de egy kicsit csípősnek kell lennie. Ha kell, öntsünk alá kevés vizet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl leveses, a pacal akkor finom, ha szaftja egész sűrű. Főtt burgonyával tálaljuk.



Tüzes babgulyás csülökkel

 

Hozzávalók: 40 dkg füstölt sertéscsülök / csont nélkül/ 8-10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarkabab, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db sárgarépa, 10-15 dkg burgonya, ½  karalábé, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, petrezselyem zöldje, erős paprika, őrölt fekete bors, só

A tarkababot előző nap beáztatjuk. A szalonnát és a csülköt apró kockára vágjuk. A vöröshagymát, a fokhagymát finomra aprózzuk, a paprikát kimagozzuk és feldaraboljuk. A karalábét és a burgonyát kockára vágjuk. A petrezselymet feldaraboljuk, a paradicsomot karikázzuk., a sárgarépát lereszeljük.

Legelőször a füstölt szalonnát dobjuk bele a bográcsba, és kiolvasszuk a zsírját. A vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát is, jöhet rá a paprika majd a paradicsom. Megvárjuk, amíg a zöldségek levet eresztenek és összeesnek, a húst csak ekkor tesszük bele a bográcsba. Kevés vizet öntünk rá, majd a húst félpuhára főzzük. Ha a hús már félig elkészült, hozzáadjuk a tarkababot, és vizet öntünk rá. Szelíd lángon melegítjük az ételt, és türelmesen megvárjuk, amíg a babgulyás felforr. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket, az erős paprikát, az őrölt fekete borsot, a sót. Ha a leves már forr, sorjában hozzáadjuk a burgonyát és a karalábét. Lassú tűzön tovább főzzük az ételt, amíg a bab és a hús teljesen megpuhul, és a burgonya is átfő. Az elkészült babgulyást apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 13
Heti: 114
Havi: 325
Össz.: 104 668

Látogatottság növelés
Oldal: Bográcsos ételek
Magyar konyha - © 2008 - 2024 - angyalsuzy.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »