Magyar konyha

Az étel arra van, hogy jókedvűek legyünk tőle. / Virginia Macgregor /

 

 

       gyula_10.jpg

        Borjúbecsinált

   

Hozzávalók: 1 kg borjúlapocka, 15 dkg leveszöldség, 4 dkg zsír vagy vaj, ½ dkg petrezselyem zöldje, 1,5 dkg vöröshagyma

 

A leveszöldséget kockára vágjuk, a petrezselymet és a vöröshagymát finomra vágjuk és az apró kockára vágott hússal, megsütjük. 2 l vízzel felengedjük, megsózzuk, ¾ részig megfőzzük. Tálalás előtt 2 tojássárgáját 2dl tejföllel elhabarunk, a forró levest ráöntjük, citromlével ízesítjük. Leveszöldség helyet 25 dkg karfiol rózsáját is főzhetjük bele.

 



 

Csipetkés gulyásleves

 

 Hozzávalók: ½ marhahús, 1 fej hagyma, só, 1 dkg paprika, 1 fej paradicsom, ¼ kg burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojás

 

A megmosott és kockára vágott marhahúst lábosba tesszük. Teszünk hozzá egy vékony szeletre vágott nagy hagymát, sót, pirospaprikát, és paradicsomot. A lábost azután tűzre tesszük, hogy a hús a saját levében párolódjék egy darabig. Ezután annyi vízzel öntjük fel, amennyiből elegendő levest kaphatunk. Ezt addig forraljuk, amíg a hús puhulni kezd. Ekkor beletesszük a kockára vágott burgonyát, s mikor a burgonya is puhul, belefőzzük a levesbe a csipetkét.

 



 

Falusi húsleves

 

 

Hozzávalók: 1 tyúk, 2-3 db burgonya,25 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 6-8 dkg zeller, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem feketebors

 

A feldarabolt tyúkot 3,5 l hideg vízbe feltesszük főni, ha felfőtt, csendesen főzzük 2,5-3 órát, félidőben tegyük hozzá a zöldségeket.

 

A szárított vagy friss tésztát, külön sós vízben főzzük ki, tegyük tálba és öntsük rá a levest.

 



 

Karalábéleves zsemlegombóccal

 

 

Hozzávalók: 4 db kicsi vagy 2 db nagy karalábé, petrezselyem zöldje; betéthez 1 db tojás, 1 evőkanál zsír, só, törött bors, 5-6 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl

 

A karalábét apró szeletekre vágjuk, zsírban fedő alatt puhára pároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével. Amikor levét elfőtte, liszttel megszórjuk, jól összekeverjük, rövid ideig még pirítjuk, majd vízzel felengedjük és ha felforrt, az előre elkészített zsemlegombócot is beletesszük. Ehhez habosra keverjük a zsírt, hozzákeverjük a tojást, fűszerezzük sóval, törött borssal, és vagdalt petrezselyem zöldjével. Annyi zsemlemorzsát szórunk bele , hogy apró, egyenletes gombócokat formálhassunk belőle. A kész levest a tejfölre tálaljuk.

 

 



 

Lebbencsleves

 

 

Hozzávalók: kb. 10-15 dkg lisztből készült szárított tészta, 3dkg zsír, ½ dkg paprika, pici petrezselyem zöldje, só, 25 dkg burgonya

 

A tésztát kisebb darabokra törjük, zsírban megpirítjuk, s amikor szép sárga színű, paprikát, majd apróra vágott petrezselyem zöldjét adunk bele. Vízzel feleresztjük, megsózzuk. A karikára vágott burgonyát szintén beletesszük. Mire a burgonya megfő, a tészta is megpuhul. Utána tálalhatjuk.

 



 

Sóskaleves

 

 

30 dkg sóskát megtisztítva, 2l vízben megfőzünk, turmixoljuk. Behabarjuk 5 dkg liszttel, tejjel vagy tejföllel, sózzuk, cukrozzuk. Zsírban pirított zsemlekockát vagy sós vízben főtt kockára vágott burgonyát adunk hozzá.

 

Mártásnak ugyanígy készítjük csak dupla mennyiségű habarással..

 



 

 Csülkös sárgaborsóleves

 

 

Hozzávalók: 40 dkg sárgaborsó, 1 kis füstölt csülök, 1 kis fej vöröshagyma, 2 szem szegfűszeg, 1 babérlevél, csipetnyi kakukkfű, 1 kiskanál mustár, só

 

A sárgaborsót előző este beáztatjuk 1,5 l enyhén sós vízbe. Másnap leöntjük az áztatóvizet, és friss vízben feltesszük főni a sárgaborsót. Ha forr, beletesszük a csülköt és a fűszereket. Addig főzzük, míg a hús megpuhul, és a sárgaborsó pépesre szétfő. Tálalás előtt a mustárt a levesbe keverjük. Forrón tálaljuk, a felszeletelt húst külön adjuk az asztalra.

 



 

Májgombócleves

 

 

Hozzávalók: 30 dkg sertéscsont, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg zellergumó, 8 dkg karalábé, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 mokkáskanál őrölt bors, só, 15 dkg sertésmáj, 4 dkg liszt, 4 dkg zsiradék, 2 kiskanál zsemlemorzsa, 2 dkg vöröshagyma, 1 kiskanál majoránna, 1 tojás, 1 zsömle

 

A sertéscsontot átmossuk, majd hideg vízben főni tesszük. Ha fel forrt, tetejéről leszedjük a habot, majd takaréklángon továbbfőzzük. Húsz perc forralás után beletesszük a megtisztított sárgarépát, a zellergumót, a karalábét, a petrezselyem zöldet, majd sóval, borssal fűszerezzük, és addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Átszűrjük, a zöldségeket kis kockákra vágjuk, és meleg helyen tartjuk. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsiradékban megdinszteljük. A májat ledaráljuk, a beáztatott és jól kinyomkodott zsömlével összekeverjük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a tojást, a lisztet, a zsemlemorzsát, majd sóval, őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük. Jól összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk belőle, és az átszűrt húslevesben megfőzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a zöldségeket, és forrón tálaljuk.

 



 

Kolbászos burgonyaleves

 

 

Hozzávalók: 15 dkg füstölt szárazkolbász, 4 nagyobb burgonya, 1 sárgarépa, 1 babérlevél, só, szemes bors, 2 dl tejföl, ecet

 

A felkarikázott kolbászt 1,5 l vízben főni tesszük. Tíz perc múlva hozzáadjuk a feldarabolt répát és burgonyát, majd szemes borssal, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Puhára főzzük, liszttel kikevert tejföllel dúsítjuk. Kivesszük belőle a babérlevelet, majd a tűzről lehúzva kevés ecettel tesszük pikánsabbá.

 



 

Gulyásleves marhalábszárból

 

 

Hozzávalók: 40 dkg marhalábszár, 30 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 zellergumó, 3 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 nagy vöröshagyma, só, bors, köménymag, pirospaprika, 3 evőkanál olaj, ízlés szerint csipetke

 

Felhevített olajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát és a kapart fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, felöntjük 0,5 dl vízzel, és megpároljuk. Rátesszük a kockára vágott marhahúst, majd a megtisztított paradicsomot és paprikát. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, és pároljuk. Attól függően, mennyire sűrű, felöntjük forró vízzel. Amikor félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a kockára vágott répákat, majd kicsit később a burgonyát. Végül csipetkét szaggatunk bele, és ha kell, utóízesítjük. Tálaláskor kínálhatunk hozzá erős paprikát.

 



  

Kapros salátaleves

 

 

Hozzávalók: 1 fej saláta, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 2 tojás, 1 evőkanál olaj,2 dl tej, só, szemes bors, borecet ízlés szerint

 

Felfőzzünk, 1,5 l vizet, majd beletesszük az apróra vágott fokhagymát, és a megmosott, falatnyira tépkedett salátát. Sózzuk, szemes borssal ízesítjük, és negyedóráig főzzük. Beledobjuk a megmosott, csokorba kötött kaprot, öt percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, felöntjük tejjel. Közben a tojásokból kevés olajon rántottát készítünk, és apró darabokra szaggatjuk villával. A levesből kidobjuk a fűszercsokrot, kevés borecettel ízesítjük, és a tányérokba osztott rántottára merjük.

 



 

Vörösboros eperkrémleves

 

 

Hozzávalók: 30 dkg eper, 3 dl félédes vörösbor, 5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 2 evőkanál porcukor, só

 

Az epret megtisztítjuk, megmossuk, lábosban odatesszük, és felöntjük 2 dl borral. Lassú tűzön puhára főzzük, majd áttörjük vagy turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejet, felforraljuk, majd behabarjuk a liszttel elkevert tejföl és tejszín keverékével. Néhány percig lassan forraljuk, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a maradék bort, és kihűtjük. Azután jól elkeverjük tojássárgával, ízesítjük a cukorral és csipetnyi sóval, és jól behűtjük.

 



 

Karfiolleves sonkával és sajttal

 

 

Hozzávalók: 1 kisebb karfiol, 2 gerezd fokhagyma, 1,2 l húsleves/ kockából/ 12 dkg füstölt pulykasonka, 12 dkg trappista sajt, só, bors, szerecsendió, 1 evőkanál ecet, citromlé

 

A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan átmossuk, és húslevesben főni tesszük. Enyhén sózzuk, ecetezzük a levet, hogy szép fehér maradjon a karfiol. Ezután langyosra hűtjük, és pépesítjük. Majd visszaöntjük a fazékba. A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, és a leveshez öntjük. Borssal, szerecsendióval fűszerezzük és levesszük a tűzről. Citromlével savanyítjuk, majd a tányérokba merjük. Tetejére apróra vágott pulykasonkát és reszelt sajtot szórunk.

 



  

Bajor sült

 

 

Hozzávalók: 75 dkg sertés vagy borjúhús, 1 kg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 3 dl tejföl, 2 dl tej, 6 dkg olvasztott zsír, őrölt bors

 

A sertés vagy borjúhúst szeletekre vágunk. Egy tepsit kikenünk zsírral. Hosszabb karikára vágott nyers burgonyát készítünk és besózzuk. Kétfelé osztjuk, felét beletesszük a tepsibe, rárakjuk a besózott szeleteket, erre karikára vágott vöröshagymát szórunk, a hagymára pirospaprikát hintünk. Rátesszük a burgonya másik felét. A tejfölt, a tejet, az olvasztott zsírt, borsot összekeverjük, és ebből összerakáskor a sorokat, mindegyiket külön kanállal leöntögetjük. Sütőben, lefedve sütjük.

 



 

Labdacs

 

 

Hozzávalók: 20 dkg sertés vagy borjúmáj, 2 dkg zsír, 2 tojás, 1 púpozott evőkanál liszt, ua. zsemlemorzsa, só, bors, 1 csokor petrezselyem

 

A májat ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, 2 tojássárgáját, a lisztet, a zsemlemorzsát, sót, borsot, 2 tojás keményre vert habját és apróra vágott petrezselyem zöldet. Ezt a keveréket forró zsírba evőkanállal beleszaggatjuk, mindkét oldalon halványra sütjük. Majonézzel tálaljuk.

 



 

Sertés vagy borjúnyelv mártásban

 

 

Hozzávalók: 2 db sertés vagy borjúnyelv, 3 dkg zsír, 4 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, pici citromhéj, 1 egész citrom leve, 1 csapott evőkanál porcukor 2 evőkanál mazsola, 1 dl tejföl

 

A nyelvet főzzük meg sós vízben puhára. A külső fehér bőrét húzzuk le, és a sós vízben tartsuk melegen. A zsírból és lisztből készítsünk rántást, reszeljük rá a hagymát, tegyünk bele paprikát és engedjük fel a sós vízzel, amelyben a nyelv megfőtt. Ha felforrt, hozzáadjuk a citromhéjat, a citrom levét, a porcukrot és a mazsolát. Főzzük össze az 1 dl tejföllel elkeverve, öntsük a felszeletelt nyelvre. Zsemlegombócot adjunk mellé.

 



 

Székelyborda

  

 

Hozzávalók: személyenként 1 szelet sertéskaraj, 10 dkg káposzta, 1,5 dl tejföl, 1 kávéskanál l

 

Liszt, vöröshagyma, pirospaprika

 

A sertéskarajból hirtelensült szeleteket készítünk. A visszamaradt zsírban finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, beleforgatjuk a savanyított káposztát, s annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Ha a káposzta már megpuhult, rakjuk hozzá a kisütött szeleteket, hogy a hús is átpárolódjék benne. Tejfölből és lisztből készült habarással a kész káposztát még egyszer főzzük fel. A kitálalt káposzta tetejére rendezzük el a hússzeleteket.

 



 

Fehérpecsenye szalonnával, sárgarépával, uborkával tűzdelve

  

 

Hozzávalók: 1 kg fehérpecsenye, 1 sárgarépa, 2 db csemege uborka, 15 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom

 

A fehérpecsenyét megsózzuk, sűrűn megtűzdeljük sárgarépával és az uborkával, szalonnával. Egy lábosban zsírt forrósítunk, beletesszünk egy fej karikára vágott vöröshagymát, paprikát, beletesszük a fehérpecsenyét is, majd később a paradicsomot és gyakori öntözéssel puhára pároljuk. Ha megpuhult, zsírjára sütjük, kivesszük, hűtjük, zsírjába néhány kanál vizet öntünk, tálalásnál a levét aláöntjük. Rizs, makaróni, vagy karottakörítéssel tálaljuk.

 



    

Gombával töltött rostélyos

 

 

Személyenként 1 db vékonyra vágott rostélyost számítunk, amelyből a csontot eltávolítjuk. A húst jól szétveregetve megsózzuk. 20 dkg gombát apróra vágva, hagymás zsíron megpárolunk, petrezselyem zöldjét, pici sót, borsot adunk bele, és a rostélyos szeleteket ezzel megtöltjük. Összesodorjuk, és cérnával átkötjük. Forró zsírban körülsütjük, majd vizet aláöntve, puhára pároljuk. Ha készen van, 2 dl tejfölt és pici ecetet keverünk levébe Tálalásnál a cérnát, leszedjük róla. Köménymagos főtt burgonyát adunk hozzá.

 



 

Omlett főtt hússal

 

 

4 egész tojást kevés sóval, villával elhabarunk, 3 dkg vajat, 2 evőkanál tejfölt, 8 dkg lisztet, 2 dl tejet jó simára keverünk és az egészet bőven kizsírozott tűzálló tálba öntjük. A leveshúst ledarálva, sózva, borsozva összekeverjük olvasztott zsírral / kb. 0,5 kg húshoz 2 evőkanálnyi/

 

A húst a tálba öntött omlett közepébe helyezzük. Sütőben sütjük, míg rántotta keménységű lesz. Ezt az omlettet lehet darált főtt sonkával vagy karikára vágott virslivel is készíteni. Tehetünk bele abált velőt, tetejére sajtot reszelhetünk, vagy abált karfiolrózsákkal rakjuk össze.

 



 

Házinyúl-ragu karalábéval

 

 

A nyúl elejét és aprólékját használjuk fel erre a célra. Vágjuk dió nagyságú darabokra, forrósítsunk egy kanál zsírt és tegyünk bele egy evőkanál vágott petrezselyem zöldjét. A húst a zsírba forgatva, saját levében pároljuk meg. Ha zsírjára sült, adjunk hozzá két középnagyságú karalábét, metéltre vágva, és sózzuk, borsozzuk meg. Párolva puhára főzzük, majd egy evőkanál liszttel meghintve 1,5 l vízzel feleresztjük, és fedő alatt felforraljuk. Rizst, tarhonyát, vagy apró galuskát főzünk bele. Tejfölre tálaljuk.

 



 

Szegedi harcsás káposzta

 

 

1 kg harcsához 1,5 kg hordós káposztát vegyünk. 10 dkg zsíron nagy fej hagymát pároljunk üvegesre, hintsük meg paprikával, és ebbe forgassuk a lé nélküli---de nem kicsavart--- hordós káposztát, amelyet lefödve párolunk. A harcsát felszeletelve a félpuhára főtt káposztára rakjuk. Befödve 10 percig pároljuk, majd a szeleteket megfordítva még 15 percig puhára főzzük. Ha készen van, a káposztába 2 dl tejfölt keverünk, összeforrósítjuk és a tálra helyezett hal köré rakjuk.

 



  

Pulyka töltve

  

 

A megtisztított, megmosott pulykát sózzuk, borsozzuk.

 

Töltelék: 15 dkg zsemlét tejbe áztatunk. Egy nagy hagymát finomra vágva 5 dkg zsírban megfonnyasztunk. Ha van 5 db csiperkegombát is zsírjára pároljunk. Hozzáadjuk a kicsavart zsemlét, addig keverjük a míg a lábos oldalától elválik, akkor hozzákeverünk 25 dkg sertés és 25 dkg borjúhúst darálva. A májat, zúzáját szeletekre vágjuk. Sót, borsot, finomra vágott petrezselyem zöldjét 2 dl fehérborral, kézzel jól összekeverünk, belerakjuk a pulyka belsejébe. Bevarrjuk. Szalonnaszeletekkel megtűzdeljük a mellét és a combokat. Vékony nagy szalonnaszeleteket kötözünk az egészre, hogy jól befedje. Tepsibe tesszük, vizet öntünk alá, míg sül, állandóan öntözzük és forgatjuk, hogy egyformán süljön 2 órán át. Ha megpuhult, leszedjük a szalonnát, és pirosra sütjük. A szalonnát mellette sütjük szeletekre vágva. Ha kész, kitesszük a tálra, zsírjába kis vizet öntünk és felforraljuk. A felszeletelt pulykát tálra rakjuk, ráöntjük a levét. Rizs, tarhonya, vagy burgonyapürével tálaljuk.

 



 

 Tejfölös tökfőzelék

 

 

Hozzávalók: 80 dkg gyalult tök, 0,1 dl olaj, 1 mokkáskanál só, 3 dkg finomliszt, kapor, 1 vöröshagyma, 1 kiskanál ecet, 1 mokkáskanál cukor

 

A tököt megsózzuk, 20 percig pihentetjük, majd kicsavarjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, olajon megdinszteljük, majd megszórjuk az apróra vágott kaporral. Hozzáadjuk a tököt, lefedjük és félkészre pároljuk. A lisztet és a tejfölt csomómentesre dolgozzuk, kevés vízzel hígítjuk, majd behabarjuk vele a tököt. Ecettel és cukorral ízesítjük, és készre főzzük.

 



 

Kelkáposzta főzelék

 

 

Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 20 dkg burgonya,1 mokkáskanál só, 3 dkg finomliszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, őrölt kömény, majoránna, csipetnyi pirospaprika, olaj

 

A megtisztított kelkáposztát nagyobb kockákra daraboljuk, megmossuk, és leforrázzuk. Feltesszük főni, megsózzuk, és őrölt köménnyel ízesítjük. Félkészre főzzük, beletesszük a felkockázott burgonyát, majd majoránnával fűszerezzük. A vöröshagymát és a fokhagymát lereszeljük, és a liszttel együtt világosra pirítjuk. Megszórjuk őrölt borssal és pirospaprikával, majd berántjuk vele a főzeléket.

 



 

Zöldborsófőzelék

  

 

Hozzávalók: 80 dkg fejtett zöldborsó, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 4 dl húsleves / kockából/ 1 dl tejszín, 2 dkg cukor, 1 csokor petrezselyem zöld, csipetnyi só

 

A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, és fedő alatt, saját levében megpároljuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyem zölddel, és meghintjük liszttel. Kissé átpirítjuk, felengedjük a húslevessel, és simára keverjük. Sóval és cukorral ízesítjük, meglocsoljuk a tejszínnel, majd összeforraljuk.

 



 

 

Paradicsomos burgonyafőzelék

  

 

1 kg burgonya, 50 dkg paradicsom, 6 dkg cukor, 5 dkg liszt, 0,5 dl olaj, só

 

A burgonyát sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A paradicsomot négybe szeljük, megfőzzük, majd átpasszírozzuk. Megsózzuk, cukorral ízesítjük, majd ismét felforraljuk. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd besűrítjük vele a paradicsomot. Beletesszük a burgonyát, és összeforraljuk.

 



 

Savanyú káposzta főzelék

 

 

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, 1 csokor kapor, pirospaprika, őrölt kömény, csipetnyi só

 

A kockára vágott szalonnát és az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és rátesszük a kimosott savanyú káposztát. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és sóval ízesítjük. Besűrítjük tejfölös habarással, megszórjuk a finomra aprított kaporral, majd összeforraljuk.

 



 

Kelbimbófőzelék

  

 

Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 5 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, morzsolt majoránna, őrölt kömény, őrölt bors, só

 

A kelbimbót megtisztítjuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Köménnyel, majoránnával és sóval fűszerezünk, majd félkészre főzzük. Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, és a pépesített fokhagymát, majd átpirítjuk. Felengedjük hideg vízzel, simára keverjük, majd besűrítjük vele a káposztát. Megborsozzuk, és készre pároljuk, felforraljuk.

 



 

 Tejszínes spárga

 

 

Hozzávalók:80 dkg spárga, 3 dkg cukor, 3 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, fél csokor petrezselyem zöld, csipetnyi só

 

A megtisztított spárgát sós, cukros vízben puhára főzzük, majd levében hagyjuk kihűlni. Kétujjnyi darabokra vágjuk, majd vajon néhány percig pároljuk. Megszórjuk kevés liszttel, hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük és felforraljuk. Ha szükséges kevés főzőlével hígítjuk Sóval, kevés cukorral, és finomra vágott petrezselyem zölddel ízesítjük.

 



 

Zöldbabfőzelék

 

 

Hozzávalók: 1 kg zsenge zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, pirospaprika, só, citromlé

 

A megtisztított feldarabolt zöldbabot enyhe sós vízben megfőzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát majd pirospaprikát. Felengedjük hideg vízzel, és jól elkeverjük. Folyamatosan kavargatva, a forrásban lévő zöldbabra öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt, kevés citromlével ízesítjük, és ha szükséges utánnasózzunk.

 



 

 Hagymás tört bab

 

 

Hozzávalók: 40 dkg tarkabab, 1 babérlevél, 1 evőkanál olaj, 2 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, csipetnyi só, borsikafű, 5 %-os ecet, kristálycukor

 

A megtisztított és beáztatott babot felengedjük hideg vízzel. Babérlevéllel és sóval ízesítjük, majd rövid lében nagyon puhára főzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd felhevített olajon megdinszteljük. Beleszórjuk a lisztet és a pirospaprikát, majd besűrítjük vele a babot. Jól összeforraljuk, borsikafűvel és zúzott fokhagymával ízesítjük, közben gyakran kevergetjük. Ecettel és kevés cukorral utóízesítjük, majd főtt, füstölt csülök mellé tálaljuk.

 

 



Bimbóskel angolszalonnával

 

 

1 kg bimbóskel, 1 evőkanál olaj, 12 dkg angolszalonna, őrölt fekete bors, só

 

A bimbóskelt sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Az angolszalonnát vékony csíkokra vágjuk, és olvasztott zsírban kisütjük. Hozzáadjuk a bimbóskelt, őrölt borssal és sóval fűszerezünk, majd összepároljuk. Készíthetjük gyorsfagyasztott bimbóskelből is.

 



 

Pezsgős káposzta

 

 

80 dkg savanyú káposzta, 1 evőkanál étolaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor

 

2 dl pezsgő, 1 dkg szarvasgomba, só

 

A savanyú káposztát hideg vízben kimossuk, majd kicsavarjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, felhevített olajon megdinszteljük, majd rátesszük a káposztát. Meglocsoljuk a borral, megsózzuk, majd lefedjük. Hagyjuk, hogy leve elfőjön, hozzáöntjük a pezsgőt, majd megszórjuk a cukorral. Tíz perc alatt összefőzzük, hozzáadjuk a metéltre vágott gombát, majd forrón tálaljuk.

 



 

 

Tarhonya gombával

 

  

Hozzávalók: 32 dkg tarhonya, 2 evőkanál olaj, 15 dkg vargányagomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, késhegynyi pirospaprika, őrölt fekete bors, só

 

A felmelegített olajon a tarhonyát állandó keverés mellett aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, átpirítjuk, majd felengedjük forró vízzel. A vargányát leforrázzuk, kis kockákra vágjuk, és forró zsíron megfuttatjuk. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyem zölddel, sózzuk, borsozzuk, majd a tarhonyához adjuk. Lefedjük, majd húsz perc alatt összefőzzük úgy, hogy levét teljesen elfője.

 



 

Káposztás krokett

 

  

Hozzávalók: 50 dkg fejes káposzta, 1 zsömle, 1 dl tej, 25 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg zsír, só, olaj a sütéshez

 

A káposztát lereszeljük és besózzuk. A zsömle héját levágjuk, belsejét tejbe áztatjuk. A káposztát és a zsömlét kicsavarjuk, majd összekeverjük a tojással, a zsírral és a liszttel. Galuska keménységű tésztát gyúrunk belőle. A tésztából kisujjnyi nudlikat formázunk. Forró olajban pirosra sütjük vagy forró vízben kifőzzük és a kifőtt, lecsöpögtetett kroketteket tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olajjal, és mindkét oldalukat pirosra sütjük.

 



 

 

Borjúgalantin

 

 

Hozzávalók: 40 dkg borjúhús, 2 dkg liszt, 0,5 dl tej, 2 dkg vaj, 2 tojás, 5 dkg konzerv zöldborsó, őrölt fehérbors, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg füstölt marhanyelv, só, 2 dkg vaj

 

A kifőzéshez: 10 dkg vegyes zöldség, 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg szemes bors

 

A borjúhúst, lehetőleg felsált, az időközben lisztből tejjel és vajjal lefőzött és lisztpéppel finom tárcsájú húsörlő gépen többször ledaráljuk, keverőedénybe tesszük, megsózzuk, őrölt fehér borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a nyerstojásokat, és fakanállal jól összedolgozzuk. Közben a szalonnát, a főtt, füstölt marhanyelvet kis kockákra vágjuk, és belekeverjük a galantinmasszába. Egy negyedív nagyságú celofánpapírt kiterítünk, megvajazunk, hosszanti irányban a borjúgalantint ráhelyezzük úgy, hogy a celofán két végénél pár cm szabad rész maradjon. Ezután a celofánba becsavarjuk, két végét zsineggel megkötjük, és hurokkötéssel teljes hosszúságban átkötjük. A vegyes zöldségből a vöröshagymával, a szemes bors hozzáadásával főzőlevet készítünk, és abban kifőzzük. A főzés ideje 40-50 perc. A tűzről levéve, főzőlevében hagyjuk, s még a teljes kihűlés előtt kivesszük, lecsurgatjuk, majd legalább 24 órát lepréselve tartjuk, azután hűtőszekrényben tároljuk.

 



 

Gombás vagdalt hús

 

 

Hozzávalók: 60 dkg sertés apróhús, 40 dkg apró csiperkegomba, 12 dkg vaj, só, 3 kávéskanál liszt, 0,5 dl citromlé, csípős pirospaprika, őrölt fehér bors

 

A húst háromszor a lehető legfinomabbra átdaráljuk, sóval összegyúrjuk. A húspépből 4-5 cm átmérőjű gombócokat formálunk. Serpenyőben, megolvasztott vajban kisütjük a gombócokat, ha aranybarnára pirultak, másik edénybe rakjuk át. A sütéshez használt vajban aranybarnára pirítjuk a hámozott gombát is, majd hozzáadjuk a gombócokhoz. Néhány kanál- a sütéshez használt-vajban a liszttel barna rántást készítünk, felöntjük 3.5 dl vízzel, és felforraljuk. A híg rántást ráöntjük a húsgombócokra és a gombára, ismét sózzuk, borsozzuk, és meghintjük pirospaprikával, majd takaréklángon puhára pároljuk. A tűzről levéve, hozzákeverjük a citromlevet. Melegen, párolt rizskörettel kínáljuk.

 



 

 

Pikáns töltött káposzta

 

  

Hozzávalók: 15 dkg rizs, só, 1,2 kg fehérkáposzta, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, margarin a sütőforma kenéséhez, majoranna, 10 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 50 dkg  sovány marhahús, cayenne-i bors

 

A mártáshoz: 50 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 csipetnyi kristálycukor

 

Sós vízben megpároljuk a rizst. A káposztát kissé sós vízben 10 percen át főzzük, míg a levelek megpuhulnak. A káposztát kivesszük, és a vizet lecsurgatjuk. A leveleket a káposztatorzsáról óvatosan leszedjük, majd azokat 1 gerezd, sóval péppé zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Egy tűzálló formát kikenünk margarinnal, és kibéleljük azt a legnagyobb levelekkel. Az olajat serpenyőben megmelegítjük, majd üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a finomra darált marhahúst, a sót, az őrölt borsot, a majorannát. A húst porhanyósra pároljuk, és a párolt rizzsel összekeverjük. A káposzta visszamaradt nagyobb leveleit kettévágjuk, a középső vastagabb ereket eltávolítjuk. Mindegyik levélbe 1 evőkanál hústölteléket teszünk, és a leveleket összetekerjük, végeit behajtogatjuk. A tekercseket a sütőformába egymás mellé rakjuk. A mártás készítéséhez a paradicsomot áttörjük, a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk. Az áttört paradicsomot, a citromlevet és a sóval elpépesített másik gerezd fokhagymát összekeverjük, takaréklángon 10 percen át forraljuk, majd cayenne-i borssal és cukorral ízesítjük. Az így nyert mártást ráöntjük a húsos tekercsekre, lezárjuk a formát, és a sütő legalsó részébe helyezzük. Közepes tűzön megsütjük.

 



 

 

Rakott zsenge karalábé

 

 

Hozzávalók: 6 zsenge karalábé, 50 dkg borjúlapocka, 12 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, só, őrölt bors, édes-nemes paprika, 1 paradicsom 10 dkg lecsó vagy zöldpaprika

 

A karalábékat meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. A rizst a karalábé főzőlevében megpároljuk. A darált borjúlapockából az olajjal és az apróra vágott vöröshagymával pörköltet készítünk, melybe lecsót vagy szeletelt zöldpaprikát és paradicsomot teszünk. Megfűszerezzük sóval, őrölt borssal, édes-nemes paprikával. Mély tűzálló tálat kikenünk vajjal, és a karalábé felét beleterítjük. Rásimítjuk a megpuhult pörköltet, rákenjük, a megpárol rizst, és beborítjuk a karalábé másik felével. Tejfellel megöntözzük, és sütőben jól átsütjük. Külön tejfelt kínálunk hozzá.

 



 

Rác húsos burgonya

 

 

Hozzávalók: 40 dkg sertésdagadó, 80 dkg burgonya, 20 dkg lecsó, 12 dkg kolozsvári szalonna, 2 dl tejföl, 10 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, édes-nemes pirospaprika, só, őrölt bors

 

A burgonyát megmossuk, meleg vízben feltesszük főni. A megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a felhevített olajban üvegesre pároljuk, hozzátesszük a darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, és lepirítjuk. A megfőtt burgonyát hideg vízben lehűtjük, megtisztítjuk, és fél centi vastag karikákra vágjuk. Kiolajozott tepsi aljára egy sor burgonyát teszünk, a lecsó felével meglocsoljuk, majd a darált húst egyenletesen elosztjuk. A húsra szintén lecsót locsolunk, és rátesszük a vékonyan felszeletelt kolozsvári szalonnát.Burgonyával befedjük, tejfellel meglocsoljuk, és közepes sütőben megsütjük.

 



   

 

Sajtos-májas húspogácsa

 

 

Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 20 dkg sertésmáj, 3 tojás, só, őrölt bors, majoránna, 20 dkg trappista sajt, édes-nemes paprika, olaj a sütéshez

 

A ledarált sertéshúst sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk 2 felvert tojást. Külön edényben a darált májat is sózzuk, Borsozzuk, meghintjük majoránnával és hozzákeverünk egy tojást. A darált sertéshúsból gombócokat formálunk, majd a közepükbe hüvelykujjal mélyedést nyomunk, melybe kiskanállal a májpépet helyezzük. A sajtot lereszeljük, és a húspogácsákba töltött májra szórjuk. Kiolajozzuk a tepsit, beletesszük a pogácsákat, egymástól úgy 2 cm-re. Közepesen meleg sütőben készre sütjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk. Melegen burgonyapürével kínálhatjuk. Hidegen salátákkal adhatjuk fel.

 



 

Töltött paradicsomos paprika

 

  

Hozzávalók: 8 közepes zöldpaprika, őrölt bors, 30 dkg sertéshús, 6 dkg rizs, só, 5 dkg vöröshagyma, 1 tojás, 3 dkg zsír

 

A paradicsommártáshoz: 3 dkg zsír, 3 dkg liszt, 6 dkg vöröshagyma, 3 szál zellerlevél, 6 dl paradicsomlé, cukor, só

 

A világos rántást a paradicsomlével felengedjük. Ízesítjük sóval, cukorral, beletesszük a megtisztított vöröshagymát, a zellerleveleket. Jól kiforraljuk, és leszűrjük. A mártás elkészítése után a csutkájától levágott vagy visszanyomott zöldpaprikát magjától, ereitől megtisztítjuk, és a következő töltelékkel töltjük meg: a felhevített zsírban megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, elkeverjük benne a darált húst. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Közben forró vízben félig megfőzzük a rizst, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk, majd darált hússal és a tojással összekeverjük. A megtöltött paprikákat belerakjuk a forrásban levő paradicsommártásba, és lefedve, lassan puhára főzzük. Sósburgonya  körettel kínáljuk.

 



  

Stefánia

 

 

Hozzávalók: 60 dkg sertésdagadó, 2 zsemle, 4 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 6 tojás, 4 dkg zsír, só, majoránna

 

A vízben áztatott zsemléket kinyomkodjuk. A húst többször átdaráljuk a zsemlékkel és a vöröshagymával, beletesszük a sót, őrölt borsot, a zúzott fokhagymát és két tojást, alaposan összegyúrjuk. Közben megfőzzük a három tojást, majd lehűtjük és megtisztítjuk a héjától. A befűszerezett darált húst téglalap alakúra formázzuk. Közepébe beletesszük a főtt tojásokat, majd a hússal befedve, rúd alakúra formázzuk. Enyhén kizsírozott tepsibe helyezzük, tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük.

 



 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 11
Heti: 42
Havi: 228
Össz.: 102 262

Látogatottság növelés
Oldal: Magyar konyha
Magyar konyha - © 2008 - 2024 - angyalsuzy.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »